Menu
in

Doğadan Saçlara: Karite Yağı (Shea Butter)

Karite yani Shea Butter yağını daha evvel duymamış olanlar için Shea Butter nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, hepsine değiniyoruz!

Shea Butter nedir?

Afrika’ya ait Burkina Faso bölgesinde yaşayan kadınların geleneksel yöntemlerle Shea (Karite) ağacının meyvesinden elde ettiği Karite Yağı (shea butter) seri üretimi zor çok değerli bir yağ. Tropikal Afrika ağacı olan Karite’nin ceviz büyüklüğündeki meyvelerinin toplanıp, yemişlerinin kurutularak öğütülmesinden ve macun haline getirilmesinden elde ediliyor.

Ülkenin en önemli gelir kaynağını ise bu yağdan elde edilen gelir oluşturuyor.  Cilt ve saç üzerindeki yapılandırıcı etkisi nedeniyle de kozmetik sektörünün bakım ürünleri arasında önemli bir yere sahip. Kozmetik firmaların bu yağı keşfi ise, Shea Butter’ın bir zamanlar yanık ve yararların tedavisinde iyileştirici özelliğinin anlaşılmasına dayanıyor.

Biraz daha yakından tanıyalım…

Aynı zamanda hayat ağacı ve adak ağacı olarak bilinen Shea ağacından elde edilen yağın rengi açık sarı. Fil dişi de denebilir. Kokusuna gelince, harika kokmasını beklemeyin. Hatta kötü sayılabilecek bir kokusu var.  ‘’Olağan üstü kokusu olan yağ’’ gibi yorumlar var internette, bu bahsettikleri gerçek Karite Yağı değil. Kozmetik firmaları yağın orijinal kokusunu bastırmak için parfüm ekliyor içine. Ve sonra biz de ne müthiş kokuyor diye ölüp bitiyoruz. 🙂

Kokusu bir yana yağın pek çok faydası mevcut:

Karite Yağı’nın en önemli özelliği yüksek oranda A, D ve E vitaminleri içermesi. Bu vitaminler sayesinde cilt ve saç üzerinde onarıcı, yapılandırıcı müthiş etkileri var. Nemlendirici özelliği cildin dayanıklılığını arttırıyor ve tüm cilde uygulanabiliyor. Kolajen üretimini arttırması ise kırışıklıklara savaş açıyor.

Saçların derinlemesine nemlenmesini sağlıyor. Özellikle de çok işlem görmekten yıpranan saçlar üzerinde onarıcı etkiye sahip. Bununla birlikte saçın yapısını güçlendiriyor. Koparak dökülme problemlerinin önüne geçiyor.

Scarlett Johansson’ın da sağlıklı saç sırrı aynı zamanda. Saç rengini korumak ve saçlarının yumuşak kalmasını sağlamak için saçlarına Karite Yağı uyguladığını  ve birkaç saat bekletip duruladıktan sonra saçlarının yumuşacık olduğunu belirtmişti. Sağlıklı saçlara sahip diğer ünlülerin de, saç güzelliklerini nasıl koruduğunu merak ediyorsanız Ünlülerin Saç Bakım Tüyoları yazımıza göz atabilirsiniz.

Cevap bırakın